Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Registratie van toestemming om medische gegevens te delen

Roessingh legt alle gegevens over patiënten en hun behandeling vast in een elektronisch patiënten dossier. In het dossier staan persoonsgegevens. Ook staat er onder andere informatie in over de aandoening van een patiënt, behandelingen, medicatie en verslagen van consulten met de revalidatiearts.

Om de revalidatiebehandeling goed te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk om medische gegevens te kunnen uitwisselen met andere zorgaanbieders. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts, medisch specialisten en apotheek van een patiënt. Voor het uitwisselen van medische gegevens met andere zorgaanbieders is toestemming van de patiënt nodig.

Wie kan mijn gegevens inzien?

Binnen Roessingh kunnen alleen zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn uw gegevens inzien en alleen als dit nodig is voor de behandeling. Door toestemming te geven voor het delen van medische gegevens met andere zorgaanbieders kunnen ook andere zorgverleners uw medische gegevens inzien. Ook dan mogen alleen zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn uw gegevens inzien en alleen als dit nodig is voor de behandeling.

Hoe geef ik toestemming?

Toestemming geven kan op twee manieren. U kunt mondeling toestemming geven, bijvoorbeeld aan de balie van de polikliniek (legitimatie vereist). Als u voor een eerste afspraak naar Roessingh komt, zal de baliemedewerker de toestemmingen met u doornemen.

U kunt uw toestemming ook zelf vastleggen via het patiëntenportaal Mijn Roessingh. Elke patiënt krijgt voor de eerste afspraak bij Roessingh toegang tot het patiëntenportaal. Als u voor de eerste keer inlogt, staat er een actie voor u klaar om uw toestemmingen te registreren. In het patiëntenportaal kunt u ook onder meer uw persoonlijke gegevens controleren, uw afspraken inzien en (delen van) uw medisch dossier inzien.

Toestemmingsregistratie voor kinderen en jongeren

Tot 12 jaar

Bij patiënten jonger dan 12 jaar is toestemming van de ouders nodig voor uitwisseling van medische gegevens. Voor een kind jonger dan 12 jaar beslissen de ouder(s)/verzorger(s) over de medische behandeling. De toestemming kan in het patiëntenportaal worden geregistreerd.

12 tot en met 15 jaar

Bij patiënten in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar is toestemming van de patiënt en van ouder(s)/verzorger(s) nodig voor uitwisseling van medische gegevens. De toestemming kan worden vastgelegd in het patiëntenportaal.

Vanaf 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf of zij toestemming geven voor uitwisseling van medische gegevens. Zij leggen dit zelf vast in het patiëntenportaal of geven dit mondeling door bij de balie.


Bekijk hier alle regels rondom het inzien van het dossier van uw kind.

Toestemming gegeven, en dan?

Als u toestemming heeft gegeven voor uitwisseling van medische gegevens met andere zorgaanbieders legt Roessingh dit vast. Vanaf dit moment kan Roessingh medische gegevens uitwisselen met ander zorgaanbieders van de patiënt. Het uitwisselen van medische gegevens gebeurt via beveiligde uitwisselingsystemen.

Het is mogelijk uw toestemming voor het uitwisselen van gegevens weer in te trekken. Dit kan op dezelfde manier als het geven van toestemming, namelijk mondeling of via het patiëntenportaal.