Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Ben je op zoek naar een plek als ANIOS of AIOS revalidatiegeneeskunde? Kom dan naar Twente!
Wij hebben je veel te bieden: onderscheidende en goed georganiseerde topklinische zorg en onderwijs in één van de grootste revalidatiecentra van Nederland. Er zijn uitgebreide mogelijkheden tot (promotie)onderzoek bij Roessingh Research and Development (RRD). Bovendien heeft wonen en werken in Twente vele voordelen.
Je volgt de opleiding niet alleen in klinische en poliklinische setting binnen de muren van Roessingh, Centrum voor Revalidatie, maar ook in de opleidingsziekenhuizen Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) in Almelo en topklinisch ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Deze ziekenhuizen vormen samen met Roessingh het opleidingscircuit Twente. Je krijgt de kans om je in de volle breedte van het vak revalidatiegeneeskunde te specialiseren. Daarnaast zijn er meer dan voldoende mogelijkheden tot individualisering van de opleiding.
Roessingh is regelmatig op zoek naar enthousiaste ANIOS (artsen niet in opleiding tot specialist). Het is voor een ANIOS een goede mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende diagnosegroepen door verschillende taken binnen het revalidatiecentrum te vervullen. Er is laagdrempelig supervisie en een prettige werksfeer om jezelf te kunnen ontwikkelen. Tevens is het een goede voorbereiding op een verdere carrière binnen de revalidatiegeneeskunde (of een ander specialisme).
Roessingh is één van de grootste revalidatiecentra in Nederland, dat zich op diverse vlakken onderscheidt van andere centra. Het centrum biedt revalidatie geneeskundige behandeling in de volle omvang. Daarbij zijn er een viertal klinische speerpunten:
Roessingh heeft een afdeling voor dwarslaesies met, naast algehele specialistische dwarslaesie behandeling, een aantal extra aandachtsgebieden zoals behandeling van spasticiteit met intrathecaal baclofen, reconstructieve handchirurgie en revalidatie bij cervicale laesies.
Voor CVA-patiënten heeft Roessingh mogelijkheden voor implementatie van robotica als ondersteuning bij handrevalidatie en herstel van loopfunctie en expertise op gebied van (multi-level) chirurgie bij loopproblemen.
Roessingh is door het ministerie van VWS aangewezen als Ontwikkelcentrum voor Revalidatietechnologie en Pijnrevalidatie. Bovendien heeft Roessingh één van de grootste afdelingen voor chronische pijnproblematiek en uitgebreide samenwerking met Roessingh Pijnrevalidatie.
Tot slot is Roessingh uitgerust met twee laboratoria voor bewegingsanalyse met internationaal state-of-the-art instrumentatie, zoals driedimensionale bewegingsregistratie. Alle patiëntencategorieën met loopproblemen (volwassenen en kinderen) worden gezien. Roessingh heeft een landelijke voorloperfunctie op het gebied van diagnostiek van loopproblemen bij CVA-patiënten en (multi-level) chirurgische behandeling.
Revalidatiearts Inge van Cooten: “Ik heb verschillende opleidingen revalidatiegeneeskunde met elkaar vergeleken en ik kon maar weinig andere plekken vinden waar zoveel wordt gedaan met spasticiteit, biomechanica, dynamiek van het lopen en technische hulpmiddelen. Als nieuwsgierige arts die zich wil blijven verdiepen, kun je hier echt je hart ophalen.”
Als je aangenomen wordt voor de opleiding revalidatiegeneeskunde in Roessingh, krijg je een vierjarige opleiding tot revalidatiearts in het opleidingscircuit Twente. In dit opleidingscircuit werkt Roessingh samen met:
• Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, een geïntegreerd medisch-specialistisch bedrijf en één van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland. Het MST is een level 1 traumacentrum en heeft een uitgebreid neurocentrum waardoor je als A(N)IOS in aanraking komt met een breed scala aan complexe problematiek.
• Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) in Almelo, een groot regionaal opleidingsziekenhuis dat hoogwaardige zorg op maat levert. Diverse taken als klinische consulten, poliklinisch spreekuur en poliklinische revalidatie kunnen worden verricht.
Opleidingscircuit Twente
Je volgt de opleiding onder supervisie van een driehoofdige opleidersgroep en één hoogleraar. In het circuit zijn tien AIOS werkzaam. Er is veel tijd ingeroosterd voor curriculumonderwijs: twee uur per week. Behalve de thema’s die aansluiten bij de breedte van het vak, krijgt ook niet-revalidatiegeneeskundig onderwijs de aandacht. Voorbeelden van onderwijs zijn gangbeeldanalyse, radiologie, methodologie en lichamelijk onderzoek. Er zijn regelmatig lokale refereeravonden en regionale opleidingsdagen vanuit de Onderwijs- en OpleidingsRegio Noord- en Oost-Nederland (OOR NO). Daarnaast worden alle artsen binnen het centrum jaarlijks geschoold met betrekking tot basisch medische zorg onderwerpen (ALS, ECG, thema-avonden). Tevens is er aandacht voor intervisie onder begeleiding van een psycholoog.
Bekijk het Regionaal Opleidingsplan Circuit Twente.
Een belangrijk aspect in de opleiding is een wetenschappelijke vorming waarbij je begeleid wordt door revalidatieartsen, methodologen/statistici, bewegingswetenschappers en biomedisch ingenieurs. De wetenschappelijke stage duurt bij Roessingh gemiddeld langer dan elders in Nederland: drie maanden fulltime met daarnaast onderzoeksuren verdeeld over de opleiding. Er zijn stageplaatsen bij Roessingh Research and Development (RRD). Professor Hans Rietman, lid Management Team RRD en voorzitter van de Wetenschapsraad van Roessingh, is nauw betrokken bij de opleiding revalidatiegeneeskunde.
Roessingh Research Development (RRD)
Roessingh onderscheidt zich van andere opleidingen revalidatiegeneeskunde vanwege de intensieve samenwerking met RRD en de Universiteit Twente (Technische Universiteit). RRD is het grootste wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor revalidatietechnologie in Nederland. RRD werkt nauw samen met de Universiteit Twente, waar het onderzoeksinstituut maar liefst vier leerstoelen heeft. De belangrijkste onderzoeksthema’s bij RRD zijn revalidatietechnologie en eHealth.
Innovaties
Binnen RRD werken uiteenlopende disciplines als revalidatiegeneeskunde, bewegingswetenschappen, psychologie, fysiotherapie, biomedische technologie en computerwetenschappen onder één dak samen aan innovaties voor de revalidatie en chronische zorg van vandaag en van de toekomst. Als internationaal erkend wetenschappelijk onderzoeksinstituut heeft RRD een unieke positie tussen de universiteit en de zorgpraktijk. Voor meer informatie en voorbeelden van projecten zie www.rrd.nl.
AIOSKO
Als je als AIOS bijzondere belangstelling hebt voor wetenschappelijk onderzoek, kun je eventueel ook in een AIOSKO-constructie (arts in opleiding tot specialist en klinisch onderzoeker) promoveren binnen de onderzoekslijnen van RRD. Roessingh is één van de weinige revalidatiecentra in Nederland die een AIOSKO-opleiding aanbiedt. Meerdere AIOSKO’s hebben via deze constructie hun promotie/opleiding succesvol afgerond.
Revalidatiearts Judith Fleuren: “De opleiding in Roessingh was voor mij een bewuste keus, omdat mij de mogelijkheid werd geboden een promotieonderzoek te doen op het thema spasticiteit. De combinatie kliniek en onderzoek bevalt mij goed, zeker nu ik regelmatig mijn werk kan presenteren op buitenlandse congressen.”
Opleider Marc Nederhand: ”Ik heb mijn opleiding in een AIOSKO-constructie gedaan – toen heette dat nog AGIKO. De vorming in die opleidingsperiode is de basis geweest om mij verder te ontwikkelen tot uiteindelijk opleider. Mijn verhuizing vanuit het westen naar Twente geeft me nog altijd het gevoel alsof ik woon en werk in een vakantiegebied. Mijn kinderen zijn opgegroeid in een landelijke, veilige omgeving waar noaberschap hoog in het vaandel staat.”
Veel AIOS die naar Enschede kwamen zijn zeer te spreken over wonen en werken in deze regio. Niet alleen vanwege de ruimte, het fraaie Twentse landschap en goedkopere woningen, maar ook om wat Enschede als stad te bieden heeft. Allerlei evenementen, bijvoorbeeld Grolsch Summersounds, Freshtival, In het Volkspark, Gogbot, restaurants, musea, muziek- en theatervoorstellingen. Andere tips om uit te gaan zijn te vinden op www.uitinenschede.nl.
“Ik heb bewust gesolliciteerd voor de opleiding in Enschede nadat ik een periode als ANIOS heb gewerkt. Vanwege de mogelijkheden en uitdagingen die de opleiding in Roessingh biedt, in combinatie met de prettige sfeer die aanwezig is in de opleidingsgroep. Er is een relatief kleine assistentengroep waardoor een hechte band ontstaat en we elkaar buiten werktijden regelmatig opzoeken voor leuke activiteiten (borrels, sportieve uitjes).”
Wij bieden regelmatig plaatsen aan voor AIOS en ANIOS. Meer weten? Neem dan contact op met M. Nederhand, revalidatiearts en opleider, op m.nederhand@rrd.nl of telefonisch via 053 487 55 34 of 06 1863 09 14 (dinsdag- en donderdagmiddag).