Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Als u grotendeels afhankelijk bent van een rolstoel, is het belangrijk dat u goed zit. Bij een verkeerde zithouding kunt u snel klachten ontwikkelen. Zo kunt u nek- en schouderklachten krijgen, rugpijn of zelfs doorzitplekken. Daarnaast kunt u snel vermoeid raken. Ons ZitAdviesTeam kan uw houding analyseren en een gericht zitadvies geven zodat u klachten kunt voorkomen. Als u al klachten heeft, kunnen die verminderen of zelfs geheel verdwijnen.
Het ZitAdviesTeam is er voor iedere rolstoelgebruiker die problemen ervaart bij het zitten.
Rolstoelgebruikers krijgen vaak lichamelijke klachten door een verkeerde zithouding. Meestal zijn er meerdere oorzaken. Het ZitAdviesTeam brengt deze oorzaken in beeld via een gerichte analyse van uw zithouding. Uw behandelaars zijn professionals van het revalidatiecentrum met specialistische kennis van de verschillende ziektebeelden. Daardoor kunnen zij snel en adequaat de oorzaken van uw klachten in kaart brengen. Vervolgens krijgt u advies hoe uw problemen het best opgelost kunnen worden.
Om een gedegen advies te kunnen geven, maken we eerst een gedetailleerde zitanalyse. Deze analyse neemt anderhalf uur van uw tijd in beslag en wordt uitgevoerd door een ergotherapeut en een fysiotherapeut. De analyse bestaat uit vier stappen:
Het ZitAdviesTeam maakt gebruik van geavanceerde meetapparatuur om de zithouding vast te leggen en zo de drukverdeling in beeld te brengen. Bij afbeelding 1 is sprake van piekbelasting op de zitbeentjes (gele gebied). Bij afbeelding 2 is de piekbelasting verdwenen en de drukverdeling geoptimaliseerd.
Het advies dat u na de analyse krijgt kan bestaan uit aanpassingen van uw huidige rolstoel. Bijvoorbeeld het aanpassen van de zithoek, een ander zitkussen, een andere rugleuning of het verzetten van de wielen. Ook kan een ander type rolstoel of een op maat gemaakte zitting en/of rugleuning worden geadviseerd.
Ons zitadvies geeft geen advies voor een bepaald merk rolstoel. De rolstoel wordt verstrekt door uw gemeente. Het advies kunt u voorleggen aan uw leverancier of de afdeling WMO van de gemeente. In veel gevallen begeleidt de ergotherapeut van Roessingh de passing met de leverancier. Als u uw rolstoel al heeft, kan het ZitAdviesTeam ook controleren of uw rolstoel goed ingesteld is.