Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
In samenwerking met LabMicTA en in afstemming met onder meer de GGD, realiseerde Roessingh, Centrum voor Revalidatie een professionele sneltestfaciliteit die vanaf 7 oktober operationeel is. Ronald Spanjers, Raad van Bestuur Roessingh, Centrum voor Revalidatie: "Het is onafwendbaar, testen wordt het nieuwe normaal. Nu natuurlijk vooral op COVID-19 en straks ook op andere infectieziekten." Hij licht toe waarom juist Roessingh voor LabMicTA een logische partij is voor het opzetten van één van de eerste regionale sneltestfaciliteiten binnen de muren van een zorgorganisatie.
"De dienstverlening van Roessingh staat in het teken van accepteren en aanpassen, onder meer met praktisch toepasbare technologie en innovatie. En we zijn niet bang om dingen uit te proberen. Allemaal belangrijke ingrediënten voor het vlot realiseren van een sneltestfaciliteit en deze aanpassen aan wat er op dat moment nodig is. Snel schakelen hoort daarbij, want de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Innoveren kost geld, maar met deze sneltestfaciliteit investeren we vooral in onze belangrijkste taak: het leveren van zorg. Hoe sneller we testen en uitslagen hebben, hoe minder vertraging –en alle gevolgen van dien- we oplopen in onze zorg," aldus de heer Spanjers.
De sneltestfaciliteit is nabij de centrale hal van het revalidatiecentrum gesitueerd, met een aparte opening naar buiten. Er staan verschillende gevalideerde point-of-care machines die door LabMicTA zijn geplaatst. "Dat biedt ons de mogelijkheid om uit te proberen en verder te ontwikkelen," schetst de heer Spanjers. Medewerkers van Roessingh, Centrum voor Revalidatie worden getraind door een bevoegd analist van LabMicTA, die een scholing opzette voor het afnemen van materiaal en bedienen van de machines. Medewerkers met klachten worden op afspraak, via een loket aan de buitenkant van het pand, getest met een swab in neus en keel. Klinische patiënten worden getest op de eigen verpleegafdeling. Ronald Spanjers: "In eerste instantie zetten we deze nieuwe faciliteit in voor onze patiënten en medewerkers. Indien nodig analyseren ook de door bijvoorbeeld Ambulance Oost zelf afgenomen testen van hun zorgmedewerkers."
In de eerste fase start Roessingh met de sneldiagnostiek. Dr. Nashwan al Naiemi, Raad van Bestuur LabMicTA: "Roessingh heeft ons in de zomerperiode benaderd met de vraag of LabMicTA haar net als bij de ziekenhuizen in de regio ook wil voorzien van sneldiagnostiek." De bestuurders van beide instellingen kwamen samen al snel tot het idee om een sneltestfaciliteit op te zetten waar andere zorginstellingen in de regio ook gebruik van kunnen maken. "Dat gaan we in de tweede fase opstarten. We willen eerst ervaringen opdoen en de logistiek en infrastructuur vormgeven, voordat we overgaan tot opschaling naar andere zorg partijen. Overigens verwachten we hier wel op korte termijn in te voorzien,'' aldus de heer al Naiemi.
Een andere logische vervolgstap lijkt het testen op andere infectieziekten. "Te ver vooruit kijken past niet in deze tijd. Dus we volgen de ontwikkelingen op de voet en doen dat wat kan en nodig is voor het leveren van zorg," besluit de heer Spanjers.