Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Over

Handboek Pijnrevalidatie

Geplaatst op 18 feb. 2019

Op 19 februari wordt het eerste exemplaar van het Handboek Pijnrevalidatie aangeboden aan minister Bruins van VWS. In het "Handboek pijnrevalidatie voor de eerste-, tweede- en derdelijns gezondheidszorg", dat verschijnt bij uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, beschrijven 30 experts de zorg voor patiënten met chronische pijn vanuit een nieuwe invalshoek: zorg met nadruk op het functioneren van de patiënt, ondanks de pijn; zorg waarin zorgverleners uit verschillende zorglijnen vanuit een gezamenlijke visie samenwerken; zorg met oog voor eigen regie van de patiënt, met ondersteuning op maat om dit te kunnen bereiken. En ook zorg voor chronische pijn passend binnen het kader beschreven door de overheids-taskforce 'De juiste zorg op de juiste plek'.

Geïntegreerde aanpak voor patiënten met chronische pijn

Een oorzaakgerichte behandeling is voor veel mensen helaas vaak niet mogelijk. Patiënten met chronische pijn blijken vaak ontevreden over de huidige zorg. Ze bezoeken vele hulpverleners voordat zij een passende behandeling krijgen. Hierdoor gaat veel tijd verloren; de klachten en beperkingen kunnen verder toenemen. De zorg voor mensen met chronische pijn in Nederland kan beter.

Dit Handboek Pijnrevalidatie is bedoeld voor alle hulpverleners die te maken hebben met patiënten met chronische pijn aan het bewegingsapparaat: van huisarts tot fysiotherapeut; van medisch specialist tot psycholoog; van bedrijfsarts tot ergotherapeut. Juist omdat chronische pijn zoveel maatschappelijke gevolgen heeft voor de volle breedte van de samenleving.

Voortrekkersinstellingen

De redactie van het boek is vormgegeven door vier voortrekkersinstellingen op het gebied van pijnrevalidatie in Nederland: Adelante-zorggroep (Hoensbroek); Rijndam Revalidatie (Rotterdam), Roessingh, Centrum voor Revalidatie (Enschede) en de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG (Groningen). Samen met de wetenschappelijke beroepsvereniging VRA (Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen) willen zij werken aan de verbetering van kwaliteit van zorg voor patiënten met chronische pijn.

Vanuit Roessingh, Centrum voor Revalidatie hebben Lucas Slot, Bernadette Wassink, Patrick de Haan, Marc van Gestel , Lilian Wennemars en Karlein Schreurs meegeholpen aan de totstandkoming van het Handboek Pijnrevalidatie.