Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Over

Commit subsidie ondersteunt aanschaf nieuwe technologie

Geplaatst op 30 apr. 2024

In april bezochten (oud) hoogleraren Peter Apers (UT) en Arnold Smeulders (UvA) het Innovatielab. Zij waren daar als vertegenwoordigers van de stichting Commit, die een subsidie ter beschikking heeft gesteld voor de aanschaf van nieuwe technologie.

Vanuit Commit heeft Roessingh een bijdrage gekregen voor de aanschaf van de ReaTouch Lite en vervanging van de verouderde Armeoboom in het Innovatielab. Peter Apers en Arnold Smeulders probeerden de ReaTouch uit, en de Diego van Hankamp Rehab die momenteel wordt uitgetest. Met de ReaTouch Lite kunnen kinderen allerlei interactieve spellen op een groot touchscreen spelen. De Diego compenseert de zwaartekracht van de arm en ondersteunt de schouder en elleboog tijdens armbewegingen en oefeningen in de vorm van games.

Voor Peter Apers is het Innovatielab bekend terrein. Hij revalideerde zelf recent bij Roessingh na een hersenbloeding. Hij was tijdens zijn revalidatie regelmatig in het Innovatielab te vinden, en voelde zich daar helemaal in zijn element. Niet alleen vanuit beroepsmatige interesse als hoogleraar Informatica, maar ook als patiënt.

“Bij mijn opname kon ik helemaal niks met mijn rechterarm,” vertelt Peter. ”Op een gegeven moment kon ik mijn middelvinger weer iets optillen en vanaf dat moment ben ik volop aan het oefenen gegaan. In het Innovatielab kon ik mijn arm en schouder oefenen met gewichtsondersteuning. Toen bleek dat ik eigenlijk veel meer kon. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en kan ik zelfs weer schrijven. Een hele overwinning want mijn fijne motoriek was helemaal weg.”

“Naast dat de oefenapparatuur in het Innovatielab mij goed vooruit heeft geholpen, waren vooral ook de contacten die ik daar opdeed met andere patiënten erg waardevol. Tijdens de oefeningen in het Innovatielab kwamen we als patiënten vaak aan de praat. Er gingen allerlei verhalen en ervaringen over tafel. Ook over het leven na de klinische revalidatie. Van hen leerde ik onder andere dat je ook na de revalidatie veel hebt te accepteren en dat is niet altijd leuk. Ik heb gelukkig veel steun ervaren van de gesprekken die ik daar met andere patiënten had.”

In het Innovatielab ontmoette ik ook regelmatig mensen die een paar weken op mij voorliepen in de revalidatie en al iets meer konden. Zien dat anderen al iets verder zijn motiveerde mij enorm. Mijn eigen vooruitgang werd heel nauwkeurig bijgehouden door de apparatuur waar ik mee oefende.

“Natuurlijk oefende ik met mijn ergotherapeut ook in de oefenwoning. Ik heb daar heel wat keren de afwasmachine uitgepakt en het linnengoed onderuit de kast gepakt. Of ik oefende om met twee armen iets te dragen, zonder stok om op te kunnen steunen. Ook dat was zeker in het begin een flinke uitdaging. Aan die praktische oefeningen heb ik veel gehad, en om de vaart erin te houden ben ik dat thuis ook gaan doen. Mijn vrouw was er blij mee!”

“Het Innovatielab is voor mij een mooi voorbeeld van hoe technologische ontwikkelingen en de praktijk samen kunnen komen. Aan dit soort initiatieven leveren we vanuit Commit graag een bijdrage.”

“Commit is destijds opgestart om de ‘luiken van de universiteiten open te zetten’ en hun kennis en onderzoekscapaciteit te bundelen met het bedrijfsleven en onder andere zorgorganisaties,” licht Arnold toe. “Het Innovatielab bewijst dat Roessingh ruimte biedt aan uitproberen en onderzoeken van nieuwe technologische mogelijkheden. Onderzoek en uitproberen zijn hard nodig en we zien dat Roessingh daarin voorop loopt. Natuurlijk moet er een kans op succes zijn maar mislukken mag, ook daar leer je veel van. Voor een grote kans van slagen moet nieuwe technologie op drie vlakken werken: niet alleen technologisch maar ook beleidsmatig en financieel. Als wij Roessingh op financieel vlak een stukje verder op weg kunnen helpen is onze missie geslaagd!”

Ronald Spanjers van de Raad van Bestuur van het revalidatiecentrum is blij met de subsidie. “We zijn graag actief bezig met nieuwe technologie om kennis op te bouwen en om het wetenschappelijk klimaat in ons centrum te stimuleren,” vertelt hij enthousiast.

“Zo hebben we bijvoorbeeld ook een eigen lab voor gangbeeldanalyse opgezet. Deze projecten zijn voor ons heel waardevol om medewerkers én patiënten kennis te laten maken met technologie. Alleen als technologie voor beide groepen werkt heeft het een grote kans van slagen. Daarom is de ruimte om te kunnen uitproberen zo belangrijk, ook al kan het financieel vaak niet helemaal uit. De subsidie komt dus heel goed van pas.”