Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes oktober 2024

Nazorg voor traumapatiënten sterk verbeterd dankzij multi-traumapoli

Revalidatiecentrum Roessingh

De multi-traumapoli in MST biedt een unieke aanpak voor traumapatiënten met complexe of meerdere letsels. Op deze poli zien een revalidatiearts, traumachirurg en klinisch fysiotherapeut gezamenlijk patiënten. Hoewel deze poli enkele jaren geleden nog niet bestond, is deze inmiddels onmisbaar geworden. Jan Wagenaar, revalidatiearts bij Roessingh en MST benadrukt: "Dankzij deze samenwerking is de nazorg aanzienlijk verbeterd. De eerste maanden na een multi-trauma zijn cruciaal voor het herstel van een patiënt. Met deze aanpak, die uniek is in Nederland, verliezen we nu veel minder kostbare tijd."

Behoefte aan meer samenwerking

De nazorg voor multi-traumapatiënten kan complex zijn. Patiënten hebben soms te maken met meerdere breuken en mogelijk inwendig of psychisch letsel. Verschillende specialismen zijn nodig om een patiënt optimaal te behandelen. Reinier de Groot, traumachirurg bij MST, Timo Voss, klinisch fysiotherapeut bij MST en Jan Wagenaar, revalidatiearts bij Roessingh en MST zijn specialisten die een belangrijke rol spelen in die nazorg. Hoewel de zorg in de traumaketen goed is geregeld, zagen ze dat de nazorg nog beter kon aansluiten op de behoefte van de patiënt.

Reinier legt uit: "Voorheen verloren we veel tijd bij het doorverwijzen van patiënten naar elkaar, bijvoorbeeld wanneer ik een patiënt doorverwees naar een revalidatiearts. Zo'n doorverwijzing brengt altijd vertraging met zich mee, waardoor de situatie van de patiënt intussen alweer veranderd kan zijn. Daarnaast hebben andere zorgorganisaties soms geen toegang tot de benodigde patiëntgegevens, waardoor patiënten zelf moesten zorgen voor het overbrengen van de juiste informatie. Dit leidde tot onduidelijkheid en inefficiëntie."

Er was behoefte aan een eenduidig beleid met korte communicatielijnen, zodat een patiënt niet langer zelf verantwoordelijk hoefde te zijn voor het doorgeven van belangrijke informatie. Het idee ontstond om de krachten te bundelen door specialismen samen te brengen. Jan: "We spreken allemaal dezelfde taal, maar brengen ook elk onze eigen expertise mee. Daarin zit de meerwaarde, hierdoor versterken de verschillende specialismen elkaar."

De multi-traumapoli

Reinier de Groot, Jan Wagenaar (en zijn collega Kamiel Kuijpers) en Timo Voss besloten om, met de ondersteuning van doktersassistentie Mariëlle Sterkenburgh, de multi-traumapoli op te zetten. Eén dag per maand houden de drie specialisten een spreekuur waarbij ze gezamenlijk patiënten zien. Voordat een traumapatiënt het spreekuur bezoekt worden er röntgenfoto's gemaakt. Reinier: "Tijdens het spreekuur worden de foto's besproken en vragen we hoe het met de patiënt gaat. We onderzoeken hoe belastbaar de patiënt is en bespreken de persoonlijke doelen, dus wat wil diegene weer kunnen? Op basis daarvan besluiten we of we het nabehandelingstraject moeten intensiveren of aanpassen."

Timo voegt toe: "(Multi)trauma patiënten die na ontslag uit ons ziekenhuis thuis revalideren worden behandeld door een fysiotherapeut vanuit een nabijgelegen praktijk. Nadat de patiënt bij ons op de poli is geweest bel ik met de betreffende fysiotherapeut om de vervolgbehandeling af te stemmen. Ook bestaat er sinds kort een e-mailadres voor fysiotherapeuten, waar zij terecht kunnen met vragen over doorverwezen patiënten vanuit ons traumacentrum. Zo kunnen zij snel contact met ons opnemen bij een afwijkend beloop en zijn we ook voor hen makkelijk bereikbaar."

Tevreden patiënten

Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Alles is organisatorisch uitstekend geregeld en de gezamenlijke drive om dingen beter te maken werkt aanstekelijk. Binnen MST werken veel mensen met ambitie, en deze multi-traumapoli is hier een prachtig resultaat van.

MST is één van de 10 traumacentra in Nederland, waardoor er in MST veel multi-traumapatiënten worden behandeld. De poli heeft daarom veel meerwaarde. Ook patiënten zijn heel tevreden over de multi-traumapoli. De poli zorgt ervoor dat alle benodigde specialismen snel worden betrokken, waardoor kostbare tijd niet verloren gaat. Jan concludeert: "Elke patiënt verdient zorg op maat. Door elkaars expertise te benutten, krijgen patiënten de best mogelijke zorg, afgestemd op hun specifieke situatie."

Reinier sluit af: "Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Alles is organisatorisch uitstekend geregeld en de gezamenlijke drive om dingen beter te maken werkt aanstekelijk. Binnen MST werken veel mensen met ambitie, en deze multi-traumapoli is hier een prachtig resultaat van."

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief