Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Dit voorjaar waren de verkiezingen voor de OR, waar twaalf collega's zich voor hadden aangemeld. Op 3 april jl. vond de eerste vergadering in de nieuwe samenstelling plaats.
Dit voorjaar waren de verkiezingen voor de OR, waar twaalf collega's zich voor hadden aangemeld. In overleg met de directie is besloten dat verkiezingen niet nodig waren, waardoor op 3 april jl. de eerste vergadering in de nieuwe samenstelling plaatsvond. Peter Friskus en Caroline Fierkens zwaaiden af en de nieuwe leden werden formeel geïnstalleerd door de Raad van Bestuur. We willen Peter en Caroline ook via deze weg nogmaals danken voor hun jarenlange inzet voor de OR.
Met een scholingsdag gericht op het opdoen van inhoudelijke kennis en onderlinge samenwerking (wat doet de OR, wat zijn rechten en plichten, inzichten in elkaars kwaliteiten) en een groot aantal advies- en instemmingsaanvragen is de OR meteen hard aan de slag gegaan. Enkele thema's hierbij: het samenwerkingsverband RARR, de samenvoeging van RCR en RRD en sociale veiligheid. Mocht je willen weten wat er nog meer is langsgekomen: lees dan vooral de notulen op het intranet van het revalidatiecentrum (zie hier) of vraag een van de OR-leden.
Hieronder volgt de huidige samenstelling van ondernemingsraad van Roessingh, Centrum voor Revalidatie:
Vanuit de directie worden nieuwe beleidsstukken en voorgenomen besluiten naar de OR gestuurd ter beoordeling. Wanneer het financiële of organisatorische zaken betreffen heeft de OR het recht om advies te geven, zoals bijvoorbeeld RRD wat onderdeel wordt van RCR, aanschaf van HiX of inrichting van het functiehuis van de verpleging. Dit advies wordt besproken met de directie, maar de directie mag (delen van) het advies naast zich neerleggen bij de uitvoer van het beleid.
Hiernaast heeft de ondernemingsraad het zogenaamde instemmingsrecht. Dit geldt bij personele regelingen, zoals bijvoorbeeld het beleid sociale veiligheid of het zwangerschapsbeleid. Indien de OR geen instemming verleent zal het beleid aangepast moeten worden.
De OR bespreekt deze beleidsstukken. Wanneer er meer informatie nodig is, wordt dit opgehaald bij medewerkers of Raad van Bestuur. Een enkele keer wordt hiervoor ook een extern deskundige gevraagd. De OR weegt hierbij belangen van zowel medewerkers als organisatie. Vervolgens vormt de OR een oordeel over het beleid en brengt advies uit of verleent al dan niet instemming om over te gaan tot uitvoering van het beleid. Als medewerker kan je ook zelf met vragen bij de OR terecht, zo horen we wat er speelt binnen de organisatie en kan dit bespreekbaar worden gemaakt. Spreek in dit geval een van de OR-leden aan of stuur een mail naar ondernemingsraad@roessingh.nl