Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Afgelopen vrijdag 15 september kwamen meer dan 60 deelnemers van 7 revalidatiecentra samen voor een landelijke netwerkdag over pijnrevalidatie. In januari van dit jaar werd het Netwerk Pijnrevalidatie Nederland (NPN) opgericht, waarin de revalidatiecentra zich hebben verenigd om toekomstbestendige integrale en passende zorg voor pijn te ontwikkelen.
De dag stond in het teken van kennis maken en kennis delen. Pijnprofessionals uit het hele land kwamen naar Soest om hun meningen, expertise en inzichten te delen en om samen de eerste stappen te zetten naar een eenduidige aanpak op gebied van pijnrevalidatie.
De voorzitter van het bestuur van NPN, Juliëtte Nijlant, heette de deelnemers welkom, waarna het gezelschap werd getrakteerd op een heel inspirerende jongleer-act over de uitdagingen van netwerken en samenwerken. Daarna vertelde Sylvia Remerie, voorzitter van de Commissie Zorg van NPN, over de weg van ‘ieder voor zich’ naar ‘samen 1 aanpak voor pijnrevalidatie’.
Vervolgens was het tijd voor ‘over de streep’ onder leiding van Audrey Boswerger. Stap over de streep als je vindt dat jouw organisatie interdisciplinair werkt… Als je vindt dat elke patiënt in de pijnrevalidatie met ACT behandeld kan worden… Als je bang bent niet meer je ding te kunnen doen in uniforme zorgprogramma’s… Hierbij was volop ruimte voor discussie.
Na de lunch besprak Loes Swaan namens de commissie Wetenschap en Onderwijs de uitdagingen voor NPN op het gebied van onderwijs en onderzoek. Ze behandelde hierbij onder andere het onderzoek naar het lange-termijn functioneren van patiënten na MSR bij pijn, scholing aan huisartsen en het uitgeven van een nieuw handboek pijnrevalidatie. Patrick de Haan vertelde daarna over het gebruik van virtual reality in de pijnrevalidatie. Hij vertelde over een pilot onder patiënten met VR in afwachting van hun klinische behandeling. Dit bracht de patiënten vaak vertrouwen, meer eigen regie en ontspanning. Maar soms ook meer pijn, door het gewicht op het gezicht. Een interessante inkijkje in deze techniek en de toekomst ervan.
Het laatste inhoudelijke deel was een zogenaamde speurtocht door pijnland. De deelnemers gingen in groepen uiteen en gingen in gesprek over bepaalde thema’s, onder begeleiding van gespreksleiders. De deelnemers waren het over veel eens en over net zoveel nog niet helemaal. De resultaten worden meegenomen in de verdere planvorming uiteraard. Tot slot was er een heerlijke zonovergoten borrel met lekkere hapjes, alvorens de (soms lange) reis huiswaarts weer aan te vangen. Het was de moeite waard! Volgend jaar weer!
Netwerk Pijnrevalidatie Nederland (NPN) is een samenwerking van zeven partners in de medisch specialistische revalidatie, Adelante (Limburg), Heliomare (Noord-Holland), Revalidatie Friesland, Revant (Brabant), Rijndam Revalidatie (Zuid-Holland), Roessingh (Twente) en UMCG Centrum voor Revalidatie (Groningen). De kracht van het netwerk zit erin, dat de partijen hun visie en ambitie delen en bereid zijn bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en de samen ontwikkelde – meer gestandaardiseerde – behandelingen uit te voeren.
Meer weten? www.npn.nu
Volg jij NPN al op LinkedIn? Pijnrevalidatie-Nederland