Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes maart 2023

Wetenschappelijke promoties bij RRD

Veel medewerkers bij RRD doorlopen een traject dat leidt tot een wetenschappelijke promotie. Tot zo ver, weinig nieuws. Wat wel bijzonder is, is dat er binnen 8 weken maar liefst 4 promoties zijn! Een drukke tijd met veel tripjes naar de Universiteit Twente, feestelijkheden en creatieve uitspattingen (ook wel “leuke” stukjes genoemd). De komende periode is het wat rustiger wat promoties betreft, maar we kijken zeker uit naar de promoties die eind dit jaar zullen plaatsvinden.

Up to one's knees in data

Op 8 december trapte Robert Schulte deze serie af met zijn promotie waarin hij gekeken heeft of we spiersignalen en informatie uit versnellingsmeters kunnen gebruiken om te voorspellen welke activiteit iemand aan het doen is. Voorbeelden van deze activiteiten zijn traplopen, helling lopen en het opstaan uit de stoel. Indien we dit goed kunnen voorspellen, dan kunnen we deze voorspelling gebruiken om bijvoorbeeld een beenprothese aan te sturen. Deze kan dan in zo ingesteld worden dat deze optimaal functioneert voor de activiteit die wordt uitgevoerd.

Wil je meer informatie? Kijk hier: https://www.rrd.nl/wp-content/uploads/2022/11/56-Schulte_thesis.pdf

Safety first in rehabilitation robots

Op 19 januari nam Jule Bessler-Etten het stokje over en promoveerde zij op een onderzoek waarin gekeken is hoe veiligheid van robots die in de revalidatie worden ingezet bepaald kan worden. Veiligheid is in deze toepassing van groot belang, zeker omdat de robot vaak samenwerkt met de patiënt en deze samenwerking altijd veilig moet zijn. Bij aanvang van het promotietraject was weinig bekend hoe je deze veiligheid goed kon vaststellen en mede dankzij het onderzoek zijn er nu methodes waarmee ontwikkelaars vast kunnen stellen hoe het met de veiligheid is. Daarnaast heeft Jule onderzoek gedaan naar effecten van het niet goed aanpassen van de robot op een dummy-been. Ook dit onderzoek draagt in belangrijke mate bij aan het veiliger maken van toekomstige revalidatierobotica.

Lees hier meer: https://www.rrd.nl/wp-content/uploads/2023/01/57-Jule-Bessler.pdf

Moving forwards by going outside

Begin februari was het tijd voor een bijna dubbelpromotie. Op donderdag 3 februari promoveerde Marit Zandbergen op een onderzoek naar het effect van vermoeidheid op de hardlooptechniek en in hoeverre we dat kunnen meten met inertiële sensoren. Inertiële sensoren zijn kleine kastjes waarin sensoren zitten die versnelling, de zwaartekrachtversnelling en de richting van het aardmagnetisch veld kunnen meten. Door deze kastjes op verschillende lichaamssegmenten te plaatsen en deze te calibreren kan een analyse van het looppatroon gemaakt worden. Uit het onderzoek van Marit kwam naar voren dat de invloed van vermoeidheid op het looppatroon sterk individueel bepaald wordt. Daarnaast toonde ze aan dat een veel gebruikte maat om deze invloed te meten helemaal niet zo betrouwbaar is. Al met een heeft dit onderzoek het begrip over de invloed van vermoeidheid op bewegen sterk verbeterd en geeft het een mooie aanzet om feedbackstrategieën sterk te individualiseren.

Benieuwd naar dit onderzoek? Kijk hier: https://www.rrd.nl/wp-content/uploads/2023/02/58-Full_thesis_Zandbergen_with_cover.pdf

Development of inertial sensor-based methods to assess physical fatigue in running applications

Een dag later promoveerde Luca Marotta op een onderzoek dat in de lijn ligt met het onderzoek van Marit Zandbergen. Luca heeft ook gekeken naar de inzet van inertiële sensoren tijdens hardlopen. Zijn onderzoek richtte zich onder andere op de meetmethode. Luca heeft onder andere gekeken of de verschillende beschikbare sensoren tot vergelijkbare resultaten komen. Zijn conclusie was dat sensoren met een hogere meetfrequentie het beter doen dan sensoren met een lage meetfrequentie. In zijn onderzoek is ook gekeken of de locatie waarop je de sensoren plaatst en de hoeveelheid sensoren die je gebruikt van invloed zijn op de uitkomsten. Uit het onderzoek bleek dat het plaatsen van sensoren op in ieder geval de onderbenen leidt tot de beste resultaten.

Lees hier meer: https://www.rrd.nl/wp-content/uploads/2023/02/59-Thesis-Luca-Marotta.pdf

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief