Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
“Bij ons komt het niet voor. In mijn organisatie wordt grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd. We hebben hier alles goed geregeld. We hebben beleid. We hebben vertrouwenspersonen, aan alles is gedacht voor een veilige werkplek voor iedere medewerker en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. En als je dan onverhoopt toch last hebt van grensoverschrijdend gedrag dan hoef je alleen maar je mond open te doen. Mijn deur staat altijd open.”
Dit zijn de woorden van John de Mol, maar het hadden de woorden van elke willekeurige directeur kunnen zijn. Ook in Roessingh zeggen we: “We hebben het wat dat betreft ‘goed geregeld’. We hebben een OR, een cliëntenraad, vertrouwenspersonen, een afdeling p&o, goede contacten met de bedrijfsarts, we bieden cursussen als het gaat om veiligheid en omgaan met elkaar. Ja, WE hebben het echt goed geregeld!”
Maar (seksueel) overschrijdend gedrag komt overal voor. Ook in Roessingh. Maar willen we het wel zien? Willen we eerlijk in de spiegel kijken? Hoe gaan wij om met elkaar?
“Een geintje moet toch kunnen”, “Ach, je weet wie het zegt”, “Dat is typisch iets voor hem/haar”, “Zo, die vallen er nog net niet uit” of “Je kent ‘m toch!”. We zeggen het, we denken het. De grens tussen gewenst en ongewenst gedrag is soms helder, maar vaak ook diffuus. Wat de een als onschuldig en grappig beschouwt, ervaart de ander wellicht als onveilig en bedreigend. Het gaat niet om jouw bedoeling, het gaat erom hoe de ontvanger het ervaart. De grens wordt door de ander bepaald.
We willen het eigenlijk helemaal niet zien dat iemand van ons wel eens over de schreef zou kunnen gaan. Want dat doen we toch niet? En zo sussen we ons geweten. En als je dan onverhoopt toch last hebt van gedrag dan hoef je alleen maar je mond open te doen. Dat is een wijdverbreide opvatting.
Maar is het écht zo makkelijk om gewoon je mond open te doen? Je loopt immers nogal wat risico's. Als jij je mond opentrekt heb je geen controle over wat er gaat gebeuren. “Word ik wel geloofd?”, “Ik wil m’n baan niet kwijt”, “Ik heb geen zin in een arbeidsconflict” of “Tja, uiteindelijk trek ik toch aan het kortste eind, ik tegen Roessingh”. En daardoor zou het zomaar kunnen gebeuren dat je werk niet meer wordt zoals het was wanneer jij je mond opentrekt. Het kan twee kanten opgaan.
Durven wij het gesprek met elkaar aan te gaan als het gaat om wat wij vinden wat kan en wat niet? Iedereen heeft toch recht op een veilige werkplek?
Twijfel je hierover? Kom gerust eens langs bij een van de twee vertrouwenspersonen van Roessingh Concern. Bij de vertrouwenspersonen bepaal jij of je uiteindelijk stappen onderneemt en welke stappen dat dan zijn. Jij hebt de regie.
Bram Lemans en Iris Martens
vertrouwenspersonen Roessingh
Werkzaam op maandag, woensdag en donderdagmorgen
vertrouwenspersoon@roessingh.nl
053-487 53 15
06-28 59 18 91
Werkzaam van maandag t/m vrijdag
vertrouwenspersoon@roessingh.nl
06-42 00 32 20