Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Roessingh is meer dan alleen een revalidatiecentrum. Er zijn vijf bedrijfsonderdelen die met elkaar Roessingh Concern vormen. Verschillende functies op het gebied van revalidatiezorg komen hier samen en er is een nauw partnerschap met Roessingh Research and Development (RRD). Deze bundeling van krachten van zes organisaties zorgt voor een unieke positie in de regio en ver daar buiten.
Afgelopen jaar zijn er bij Roessingh meerdere wisselingen geweest op directieniveau. En toevallig (of niet?) zijn er drie vrouwen gestart. Sabine Mulders, Nicole Dekkers en Juliëtte Nijlant vertellen over de uitdagingen voor de komende jaren, inzichten uit de COVID-19-periode en leren ook elkaar beter kennen.
De directieleden van Roessingh Concern en RRD spreken elkaar maandelijks tijdens het directieplatform.
Sabine Mulders zegt: “Een paar maanden geleden was ik nog de enige vrouw in het directieplatform, maar inmiddels is de verdeling man/vrouw mooi in balans. Dat maakt uit in de dynamiek.”
Nicole Dekkers: “We gebruiken het directieplatform om verbinding te leggen en van elkaars kracht gebruik te maken.’”
Juliëtte Nijlant:”We zoeken echt de samenwerking, misschien is dat vrouweigen. Ik hoorde dat ook in de individuele kennismakingsgesprekken terug. Jullie waren daar erg duidelijk in.”
Sabine: “Ik ben daar ook echt voor naar RRD gekomen. Voor mij was een van de aantrekkelijke aspecten van deze baan dat RRD onderdeel is van een interessant netwerk. De Universiteit Twente en Roessingh zijn belangrijke strategische partners voor ons. Dat maakt een mooi systeem rondom wetenschappelijk onderzoek samen met de patiënt.”
Juliëtte: “6x1= is meer dan 6. Samen zijn we sterk, daar zit de kracht.”
Juliëtte: “Mijn agenda staat eigenlijk altijd vol. Ik werk al 23 jaar bij Roessingh als revalidatiearts en nu dus als bestuurder. De grootste verandering sindsdien, is dat ik meer overleggen en externe afspraken heb. Vervolgens is het aan mij om de buitenwereld en binnenwereld te verbinden. Ook streef ik na dat de interne organisatie goed blijft functioneren: hoogwaardig kwalitatieve patiëntenzorg, een prettige werkplek met professionele medewerkers en aandacht voor goede communicatie en iedereen in zijn kracht zetten. Daarbij doe ik ook nog een stukje patiëntenzorg. Dat laatste geeft mij de mogelijkheid om in de uitvoering ook te ervaren hoe het gaat. Een hele mooie combinatie dus.”
Nicole: “Ik heb met mijn start in juni mijn agenda anders ingericht dan voorheen. Ik plan blokken vrij van afspraken waarin ik ook de ruimte heb om te reflecteren en te kijken naar de toekomst. Dat is het belangrijkste in mijn rol: koers varen. We hebben een bedrijf gekocht en dit integreren binnen Roessingh Revalidatie Techniek (RRT) moet passen binnen de strategische gedachte.”
Sabine: “Ik probeer mijn agenda niet helemaal vol te plannen met afspraken. Ik wil ook tijd hebben om te reflecteren en de ruimte hebben om vooruit te kijken en te creëren."
Juliëtte: ‘Ik herken dat wel en heb ook de reflectie bewust ingepland in mijn agenda. Er moet ruimte zijn voor denkwerk en het verwerken van informatie.”
Sabine: “En tijd om medewerkers te spreken bij de koffieautomaat. Dat is ook belangrijk."
Juliëtte: “Voor mij staat voorop dat we de dingen afmaken waar we aan beginnen. Het is beter om een paar dingen goed te doen dan alles maar de organisatie in te gooien en dan weer te stranden. Bovenal vind ik het heel belangrijk om regelmatig stil te staan bij wat er goed gaat en complimenten uit te delen.”
Sabine: “Als bestuurder is het belangrijk goed naar de organisatie te luisteren en op basis daarvan samen de doelen en richting te bepalen. En de samenhang te bewaken.”
Juliëtte: ”Je zet de grote lijnen uit en zegt bij wijze van spreken: dit wordt ons huis met deze kamers. Maar het is dan aan de afdelingen om dat in te richten.”
Nicole: “Laatst hadden we een strategiebijeenkomst met het hele bedrijf. Daarin kon iedereen input geven. Groei en externe positionering staan voor ons op nummer een. Zorgen dat we zichtbaar zijn.”
Sabine: “We willen bij RRD ook meer de buitenwereld opzoeken. We doen al veel onderzoek met externe partijen, maar willen ook meer bedrijven gaan helpen met bepaalde vraagstukken. Dat is een leuke nieuwe uitdaging.”
Juliëtte: “Onze uitdaging wordt om goede verbindingen in ons netwerk aan te gaan, om zo de juiste patiënten en professionals aan te trekken, wetenschappelijk onderzoek te integreren in de dagelijkse praktijk en het toepassen van technologie concreet te maken.”
Nicole: “Ik heb het gevoel dat we niet zonder elkaar kunnen. We zijn, zoals gezegd, bezig met een strategische visie voor RRT en daar staat innovatie hoog in het vaandel. Dan heb ik gelijk RRD in het vizier. Ik vraag dan om hulp, om ook te zorgen dat het lukt. Als Roessingh Concern is ons totale aanbod, in de samenhang met het revalidatiecentrum en RRD uniek. Dit zouden we veel meer uit kunnen dragen.”
Juliëtte: “We hebben in elke aparte organisatie onze eigen core business, die ook gewoon door moet draaien. We streven naar intensivering van samenwerking, zodat Roessingh Concern meer als één wordt ervaren.”
Sabine: “Dat is wel een puzzel, maar een leuke puzzel. Ik heb wel het idee dat we daar samen uitkomen.”
Juliëtte: “We kunnen zoveel leren van elkaar en elkaar versterken.”