Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes maart 2019

Nieuws uit de medische bibliotheek : “the place to bieb”

Toegang en uitlenen

De medische bibliotheek is ook toegankelijk buiten de openingstijden met je personeelspas. Als je een boek leent, wil je het uitleenkaartje dat in het boek zit, invullen met naam en afdeling en neerleggen op het bureau? Dan kan het boek geregistreerd worden en is bekend waar het boek gebleven is.

Als je de bibliotheek vervolgens verlaat, graag erop letten dat je de deur ook weer sluit met je personeelspas.

VRA-cursus Traumarevalidatie

Op donderdag 24 en vrijdag 25 januari 2019 heeft de “bij- en nascholingscursus Traumarevalidatie” plaatsgevonden. Deze is te vinden op de intranetpagina onder de tegel ‘Medische bibliotheek’ en vervolgens ‘VRA cursusmappen.’

Nieuwe aanwinsten

Leven na hersenbeschadiging: neurorevalidatie in de eerste lijn: analyse en aanpak van problemen: een leidraad voor mensen met hersenbeschadiging en hun hulpverleners

Ben van Cranenburgh, 2014. - ISBN 9789080427532. Vindplaats Bibliotheek: WL 354 CRAN

Mensen met hersenbeschadiging (trauma, CVA etc.) komen vaak, al of niet na ziekenhuisopname of revalidatie, weer thuis. Dan blijken vaak niet voorziene problemen op te duiken. Veelal wordt pijnlijk duidelijk dat er behalve motorische bijna altijd ook andere stoornissen of veranderingen kunnen zijn, bijv. op het gebied van cognitie, stemming, emotioneel gedrag en persoonlijkheid.

Dit boekje geeft uitleg over de uiteenlopende stoornissen en problemen en biedt inhoudelijke onderbouwing voor de aanpak. Het is opgebouwd uit 2 delen (1: Achtergronden, en 2: Aanpak) Aan het eind van ieder hoofdstuk wordt een suggestie gedaan hoe het betreffende onderwerp in eenvoudige bewoordingen uitgelegd zou kunnen worden aan de patiënt.

Muziek en brein: over de kracht van muziek

Ben van Cranenburgh, 2018. - ISBN 9789080427556. - Vindplaats Bibliotheek: WL 300 CRAN

Muziek verrijkt het leven en beschermt tegen aftakeling. Dat geldt vooral voor actief muziek maken.

Muziek bestaat eigenlijk niet objectief, maar is een creatie van ons brein: de emotie en het muzikale betoog bestaan bij de gratie van de hersenen. Dit boek is geschreven vanuit twee ervaringsgebieden: neurowetenschappen en muziek. De neurowetenschappen hebben de musicus iets te bieden: hoe wordt muzikale informatie verwerkt, welke oefenmethodes zijn effectief? Omgekeerd vormt de praktijk van muziek een uitdaging voor de neurowetenschapper: hoe is dat allemaal mogelijk?

Ook online te raadplegen

Compendium kindergeneeskunde: diagnostiek en behandeling

onder red. van G. Derksen-Lubsen [et.al.]. – ISBN 9789036817912. – Vindplaats Bibliotheek: WS 100 COMP

Dit standaardwerk in de kindergeneeskunde geeft de zorgprofessional een praktische handleiding voor diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen. Het heeft een praktijkgerichte opzet en biedt gedetailleerde informatie over diagnose en therapie.

Compendium kindergeneeskunde gaat onder meer in op spoedeisende problemen, ziekten per orgaansysteem, psychosociale problemen, bloedproducten, infectieziekten en immunologie. Daarnaast komen algemene onderwerpen zoals verrichtingen en voeding en diëtetiek aan bod, met, waar van toepassing, verwijzingen naar landelijke richtlijnen. Tevens zijn er in deze nieuwe druk hoofdstukken opgenomen over brandwonden, syncope, ethiek en recht, procedurele sedatie, palliatieve zorg, diagnostiek bij verstandelijke beperking, slaapstoornissen en farmacotherapie.

Openingstijden bibliotheek

maandag : 09.00 - 14.30 uur
dinsdag : 09.00 - 14.30 uur
donderdag : 09.00 - 14.30 uur

Heb je aanschafsuggesties, opmerkingen, tips of iets anders, dan hoor ik ze graag!

Sascha Jagt, bibliothecaris
E-mail: s.jagt@roessingh.nl

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief