Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Hans Rietman is voorzitter van de Wetenschapsraad van Roessingh en vertelt over de doelen en projecten van de raad. Bij één van de projecten, Scotty, wordt een sociale robot uitgeprobeerd op de verpleegafdelingen.
In 2017 werd in Roessingh de Wetenschapsraad opgericht. De raad heeft als doel het beoordelen, coördineren en het prioriteren van onderzoeksvragen waarbij het revalidatiecentrum een rol speelt. Dit kunnen onderzoeksprojecten zijn gerelateerd aan RRD en de UT maar ook projecten die geïnitieerd zijn vanuit het revalidatiecentrum zelf of vanuit externe partijen. De Wetenschapsraad brengt advies uit aan de Raad van Bestuur van het revalidatiecentrum.
De Wetenschapsraad heeft nu negen leden, allemaal wetenschappelijk geïnteresseerde revalidatieartsen en andere zorgprofessionals. De voorzitter is Hans Rietman en hij vormt samen met Judith Fleuren ook het dagelijks bestuur.
Hans Rietman: "Ons primaire doel is om te beoordelen of een wetenschappelijk onderzoeksproject past binnen de kaders van Roessingh, of de inzet en opbrengst met elkaar in verhouding zijn en of de randvoorwaarden aanwezig zijn om het onderzoek goed uit te voeren. Een voorwaarde voor ons is altijd dat het onderzoek te maken moet hebben met revalidatie en techniek. De projecten die we beoordelen worden geïnitieerd door revalidatiecentrum Roessingh of Roessingh Research and Development, maar ook door externe partijen. Roessingh wordt regelmatig benaderd om mee te werken aan een extern project, waarbij wij gevraagd worden om bijvoorbeeld patiënten aan te leveren."
Vorig jaar heeft de Wetenschapsraad een aantal procedures op papier gezet en informatiemateriaal gemaakt. Er zijn de laatste jaren veel regels aangescherpt en bijgekomen rondom wetenschappelijk onderzoek. Hans: "We hebben allereerst een informatieblad opgezet voor patiënten. Hierin kunnen ze bij aanvang van hun behandeling lezen over wat wetenschappelijk onderzoek is en dat ze hiervoor mogelijk benaderd kunnen worden. En dat hebben we geprobeerd in zo eenvoudig mogelijke taal te doen." Dat laatste was nog best lastig; termen als Evidence based practice, randomisatie en gecodeerde persoonsgegevens zijn niet voor iedereen dagelijkse kost.
Daarna heeft de Wetenschapsraad een procedure voor het rekruteren van deelnemers opgesteld. In deze procedure wordt de onderverdeling gemaakt tussen het zoeken van deelnemers onder medewerkers of onder patiënten van Roessingh.
De Wetenschapsraad zorgt voor verbinding rondom het thema Evidence Based Practice en tussen het revalidatiecentrum en RRD. In 2020 zijn er 8 projecten ingediend en er zijn nu zo'n 30 projecten bekend bij de raad. Hans: "In de toekomst willen we graag een overzicht krijgen in de soort onderzoeken die gedaan worden en waar de zwaartepunten liggen. Eventueel kunnen we dan ook bijsturen."
Op de intranetpagina van de Wetenschapsraad (alleen voor het revalidatiecentrum) vind je de checklist en procedure voor onderzoeksvoorstellen, de procedure en informatieblad voor patiënten en de jaarverslagen.
In het project Scotty (SoCial rOboTs to support rehabilitation Training and improve healthcare deliverY) wordt gewerkt aan de ontwikkeling en evaluatie van functionaliteiten zoals monitoring, training en sociale activering van en bij patiënten door de Pepper Robot.
Pepper bij Roessingh
Binnen Roessingh is het doel om Pepper te implementeren bij volwassenen op de afdelingen orthopedie, NAH en dwarslaesie. Nadat de twee robots zijn geprogrammeerd worden ze uitgeprobeerd in de kliniek van Roessingh. Daar wordt onderzocht of Pepper zorgt voor vermindering van de werklast van personeel, gezondheidsverbetering van patiënten door meer zelfstandig oefenen en meer monitoring en verbetering van de kwaliteit van zorg door continue feedback vanuit de patiënt.
Scotty is een project van Roessingh Research and Development, Blue Companion (Frankrijk) en Roessingh, Centrum voor Revalidatie.