Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes juli 2024

Project 3D scannen en modelleren

Roessingh Revalidatie Techniek

Sinds een aantal jaar wordt er binnen Roessingh Revalidatie Techniek (RRT) gewerkt aan het 3D maatnemen en modelleren van hulpmiddelen. Lees hieronder meer over het proces!

Van oudsher werd een maat name voor een prothese of orthese uitgevoerd met een gipszwachtel. De zwachtel werd om het lichaamsdeel aangebracht en na ongeveer vijf minuten hardde deze uit. Zo ontstond een afdruk van het lichaamsdeel waarvan een model werd gemaakt. Wanneer het model gereed was (zie fig. 1), werd er een product op maat mee geproduceerd.

Tegenwoordig zijn de 3D technieken enorm in opmars, zo zijn we daar binnen Roessingh Revalidatie Techniek (RRT) ook mee aan de slag gegaan. Er is inmiddels een methode ontwikkeld waarmee een goed passende onderbeenprothese kan worden aangemeten. Dit houdt in dat met een 3D scanner de stomp van de patiënt wordt vastgelegd, waarna met een 3D programma bepaalde bewerkingen worden uitgevoerd. Er wordt een stappenplan gevolgd om tot een goed model te komen. Dit stappenplan houdt voornamelijk in dat de kwetsbare delen van de stomp worden vrijgelegd, en dat er voldoende compressie wordt gegeven om het lichaamsgewicht te kunnen dragen. Wanneer dit 3D model op de pc gereed is, wordt het model besteld. Op dit model wordt op klassieke wijze de prothesekoker van giethars geproduceerd.

Voor evo’s wordt een gelijkwaardige methode ontwikkeld, en daarbij geldt ook dat de evo’s voor kinderen op den duur 3D geprint kunnen worden. Dit zou betekenen dat er een enorme tijdswinst zit in het produceren van een product.

Je kan je voorstellen dat dit soort ontwikkelingen erg van belang zijn. De bewerkingen die op een model worden uitgevoerd, worden namelijk in een stappenplan gezet (zie fig. 2), zodat altijd dezelfde standaard gebruikt kan worden. Met voldoende testen kan deze techniek ook voor andere hulpmiddelen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan korsetten, kniebraces, polsbraces, etc. Kortom, een moderne techniek waar het vakgebied zijn voordeel uit kan halen!

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief