Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes februari 2020

Overzicht projecten taakgroep eHealth

De taakgroepen Revalidatietechnologie en eHealth, een samenwerking tussen Roessingh Research and Development en Roessingh, Centrum voor Revalidatie, vormen de schakel tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van revalidatie. Het doel is om vruchtbare ideeën op het gebied van innovatie de ruimte te geven.

In 2019 is er weer veel gebeurd in de taakgroepen. Hieronder lichten we een aantal projecten uit.

Slaapmonitoren bij patiënten met chronische pijn

Het project heeft als doel om een goede slaapmonitor die voldoet aan de huidige privacywetgeving binnen de zorgsector te vinden, daarna in kaart te brengen hoe het slaappatroon van mensen met chronische pijn eruit ziet en als laatste om te onderzoeken of er een correlatie te vinden is tussen het slaappatroon en andere leefstijlvariabelen.

Achtergrond
Slapeloosheid komt veel voor; cijfers voor prevalentie variëren tussen 19% en 27% bij volwassenen. Mensen met slapeloosheid hebben vaker gezondheidsproblemen, beperkte fysieke activiteit, meer problemen in het dagelijks leven en grotere emotionele problemen vergeleken met gezonde mensen die wel goed slapen. Slechte slaapkwaliteit en onvoldoende slaap zijn geassocieerd met verlaagde pijndrempels bij gezonde mensen en hyperalgesie bij mensen met chronische pijnklachten. Daarnaast rapporteren mensen met chronische pijn ook veel vaker problemen met slapen; 50-80% van de pijn patiënten geeft aan een verstoring van slaap te ervaren. De impact die de pijn en het gebrek aan slaap op mensen hebben is vaak groot en kan patiënten nog veel meer beperken in hun dagelijkse functioneren. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in het slaappatroon van chronische pijn patiënten en de eventuele relatie met andere leefstijlfactoren. Er zijn veel apps en andere trackers op de markt die de slaap kunnen monitoren. Echter, het is nog onduidelijk welke apps en sensoren geschikt zijn om te gebruiken binnen de zorg voor patiënten die voldoen aan de huidige privacy wet- en regelgeving.

In 2019 zijn er verschillende sensoren bekeken en getoetst. Er heeft een meting plaatsgevonden onder gezonde mensen. In 2020 wordt dit onderzoek samen met het onderzoek Chronische Pijn Coaching opnieuw gevormd.

Chronische Pijn Coaching - Een Virtuele Coach voor Chronische Pijn

In dit project wordt een eerste stap gemaakt naar een zelfmanagementtool die goed aansluit bij de praktijkbehandeling van chronische pijn in Roessingh. Gebruikmakend van objectief gemeten fysieke activiteit en slaap willen we concreet maken hoe deze data kan worden geïnterpreteerd door de behandelaar.

Het project zal resulteren in:

• Een zelfmanagement module voor chronische pijn patiënten – ingebouwd in de bestaande RRD-tool om fysieke activiteiten en slaap data te meten: een vraag-antwoord systeem die de patiënt zal helpen om meer bewust te worden van dagelijks gedrag.
• Een gevalideerd model (beslisboom) van het uitvragen van patiënten over hun dagelijkse activiteit en slaap.

Er is tot nu toe gekeken naar welke parameters gemeten moeten worden en er is gezocht naar partners in Nederland om samen het onderzoek verder mee uit te voeren.

Vervolg Welzijn op het werk

Binnen dit taakgroepproject is een app ontwikkeld die is toegepast bij Roessingh Arbeid. Deze app biedt de mogelijkheid de mentale en fysieke belastbaarheid per activiteit te meten en geeft weergave in het activiteitengedrag over de dag van de patiënt. Deze app zorgt ervoor dat cliënten zich bewust worden van hun activiteiten tijdens werkuren en de gevolgen daarvan en leren hoe dit op een goede manier aan te passen. Deze module kan gebruikt worden voor zowel behandeling als ook preventie van arbeids-gerelateerde klachten.

De app is in 2019 tot een 'ready to use'-product doorontwikkeld en in 2020 wordt deze uitgetest bij cliënten van de Vroege Interventie van Roessingh Arbeid. Ook wordt onderzocht of de app in te zetten is bij andere doelgroepen en bekijken we de mogelijkheden om de app aan het Telerevalidatie-portaal te koppelen.

Keep your eyes on the road, Kid!

Keep your eyes on the road, Kid! is een ondersteuning voor fietstraining van kinderrevalidatieprogramma’s via een virtual reality-omgeving. Het doel van het project is het onderzoeken van de potentie van het systeem in de revalidatieprogramma’s bij kinderen met DCD/CP/ADHD. In het project zal het systeem aangepast worden op de eisen en wensen vanuit de doelgroep.

In 2019 is een eerste prototype ontwikkeld en getoetst bij gezonde kinderen. Voor de doorontwikkeling in 2020 is het gelukt om externe financiering te krijgen via het Dutch Games Association Gaming Fieldlab. Bij de doorontwikkeling willen we ook eyetracking meenemen.

Nieuwe projecten in 2020

Clinical Decision Support Systems
In 2019 is er een start gemaakt met de verkenning van Clinical Decision Support Systems binnen de pijnrevalidatie. We hebben twee focusgroepen gehouden met, en informatie opgehaald uit het pijnteam. In 2020 wordt dit project verder uitgevoerd.

2ThePoint
In dit project gaat het ALS-team de standaardvragen die de arts iedere keer stelt, online aanbieden via Telerevalidatie. De patiënt kan dan van tevoren, desgewenst in samenspraak met zijn naasten, de vragenlijst thuis beantwoorden. Dit geeft de patiënt tijd en rust om het in eigen tempo in te vullen. Ook kan de patiënt vragen en onderwerpen verzamelen die hij tijdens het spreekuur aan de orde wil hebben. De arts kan vervolgens de antwoorden en informatie die de patiënt thuis heeft ingevoerd, vanuit zijn eigen account bekijken. Zo kan het gesprek goed voorbereid worden door zowel patiënt als arts. Daarnaast kan de arts deze gegevens tijdens het spreekuur beschikbaar hebben en met de patiënt doorlopen.

Virtual Realtity bij chronische pijn
Het VIREP-systeem dat van maart 2018 tot begin 2019 bij de chronische pijnrevalidatie in gebruik is geweest, heeft positieve ervaringen opgeleverd, voor zowel patiënt als therapeut. Dit systeem wordt niet meer doorontwikkeld. Bovendien konden met dit systeem een aantal wensen niet verwezenlijkt worden. Eodyne systems zal, vanuit eigen budget, een laagdrempelig VR-systeem ontwikkelen, dat pijnpatiënten in staat stelt om diverse aspecten van gedragsverandering te oefenen in een uitdagende, ‘emersive’ omgeving. Het liefst ook in de thuissituatie, waardoor de komst naar revalidatiecentrum verminderd kan worden.

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief