Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Op 26 februari start de volgende 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)-training voor medewerkers van Roessingh.
Soms komen er dingen op je pad die niet op een beter moment hadden kunnen komen. Ik voelde me al een poos onrustig, gejaagd en genoot minder van de dingen waarvan ik eigenlijk zou moeten genieten. Het zat om verschillende redenen even niet mee, ik ‘rende’ door het leven en ik voelde me verre van gelukkig. Als werkende moeder van vier kinderen heb ik een vol dagelijks leven. Er moet zoveel; thuis, op je werk, op school, bij de sportvereniging, familie en vrienden.
Na de zomervakantie werd ik door mijn collega Annemieke van Dijkhuizen geïnformeerd over de mogelijkheid om een Mindfulnesstraining van acht weken bij Roessingh te gaan volgen. Ik had al eens kennis gemaakt (tijdens een gezondsheidweek) met mindfulness-light en kende de training vanaf de zijlijn omdat het aan jongeren met chronisch pijn- en vermoeidheidsklachten wordt aangeboden binnen hun behandeling. Een doelgroep die ik al jaren behandel als ergotherapeut.
Toen ik vooraf hoorde dat ik iedere dag huiswerk had (van ca. 45 minuten), heb ik wel even nagedacht hoe ik dat ging inpassen in mijn al volle dag. Mijn eerste gedachte was, het komt niet uit en past niet. Maar eigenlijk was dit direct de reden om hoe dan ook te besluiten wel te starten. Dit is wat ik juist wilde, bewust tijd maken voor mezelf, mezelf beter leren kennen en beter leren omgaan met stressmomenten.
Na de eerste bijeenkomst waarin ik aan de ene kant fris en misschien ook wat afwachtend begon, ging ik elke daarop volgende keer met veel plezier en nieuwsgierigheid weer naar Roessingh toe. De training heeft me bewust gemaakt hoeveel ik op de automatische piloot leefde en van de enorme hoeveelheid gedachten die continue door mijn hoofd flitsten met wat ik nog moest doen. Maar ook hoe automatisch mijn gedachten en reacties zijn. Mindfulness betekent leven met volle aandacht.
In plaats van voortdurend te leven met straks of morgen, of doelen die ver in de toekomst liggen, ben ik (nog steeds) aan het leren meer met milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Door de training heb ik geleerd even te stoppen met wat ik aan het doen ben en een stap terug te nemen. Zelfs met een korte oefening kan ik het toepassen tijdens een werkdag. Door even te stoppen voel ik pas hoe het met me gaat, welke obstakels ik tegenkom en ben ik me veel meer bewust dat ik een keuze heb. Nu, na vier maanden, merk ik dat ik meer rust in mezelf vind en dat ik mijn volle hoofd makkelijker leeg krijg. Ik probeer meer met volle aandacht er bij te zijn en eerlijk, het blijft een klus. Maar bewustwording is de eerste stap. En langzaam verschuift het en word ik er wat beter in. En ook als het even minder gaat en er minder rust is, kan ik er beter mee omgaan. Het blijft een leerproces en ik gun mezelf de tijd om te blijven oefenen. En tot en met nu ben ik erg blij en dankbaar dat ik de training heb gevolgd. Het is een verrijking van mijn leven. Het gewone leven is niet gewoon meer na dat wat ik ervaren heb. Ik heb het als rijkdom opgeslagen in de weg die ik zelf ben.
Zeg eens eerlijk: hoe vaak leef jij op de automatische piloot?
Marieke Kleinnibbelink
Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment.
Je
kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of
‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Het gaat er om om
zonder (voor)oordeel te kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu
plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo
gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te)veel op
de automatische piloot.
Door
vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in
je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De
geest wordt rustiger.
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van
automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter
op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er
ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen
bewaken. Tijdens de training wordt ook aandacht besteed aan hoe je om
kunt gaan met werkdruk. Je leert dit in de praktijk toe te passen en dus
ook concreet op de werkvloer.
Start: dinsdag 26 februari, opgave tot 14 februari. Opgeven kan hier.
Door: Jasmijn de Jong en Annemieke van Dijkhuizen
Kosten: €75,- inclusief werkmap en audiomateriaal, deze ontvang je op de eerste bijeenkomst
Als
je je hebt opgegeven wordt je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek
waarin je meer informatie kunt krijgen en verwachtingen kunt toetsen.
Pas daarna is je aanmelding definitief.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelding op volgorde van binnenkomst.