Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.
Peter Krijnsen en Dirk Jan van der Zeep treden per februari 2019 aan als nieuwe leden van onze Raad van Toezicht. Ze vertellen meer over hun achtergrond en hun visie op de rol als toezichthouder.
Peter: “Ruim tien jaar ben ik actief als bestuurder en toezichthouder en richt ik me vooral op de realisatie van innovaties in de zorg. Sinds 2013 ben ik CEO van het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Universiteit van Amsterdam (UvA) & Hogeschool van Amsterdam (HvA) Ventures Holdings. Ik ben betrokken bij innovaties op het vlak van Medische Technologie (Medtech), EHealth en Biotech. Vaak is het nog een hele uitdaging om innovaties uiteindelijk ‘bij’ de patiënt te krijgen. Ik maak graag het verschil door met oog voor ‘good governance’ de juiste voorwaarden voor ondernemerschap en innovatie te stimuleren. Na de afronding van mijn studie werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente (UT) startte ik mijn carrière bij Shell International. Daarna werkte ik bij verschillende organisaties in Nederland en de USA. In elke baan hield ik me bezig met innovaties en het verbeteren van processen. Altijd op zoek naar nieuwe toepassingen voor de klant, zijn bedrijf en collega’s. Begin 2010 vond ik het tijd om iets terug te doen voor de UT. Als mentor droeg ik mijn steentje bij aan het succes van Venturelab Twente: een samenwerking tussen UT, Saxion en lokale bedrijven/overheden met als doel om jaarlijks 100 nieuwe ondernemingen op te richten. De UT loopt hierin nog steeds voorop en is wat mij betreft een lichtend voorbeeld in verbinden en samenwerken.”
Dirk Jan: “Ik ben bestuurskundige en rondde ook de postdoctorale controllersopleiding af. Van deze combinatie heb ik nog altijd veel profijt. Zo’n stevige specialistische basis is fijn, maar vraagstukken hebben altijd meer dimensies. Ik put daarom gelukkig ook uit een schat aan ervaring die ik opdeed in de private en publieke sector. Ik begon als controller bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en maakte daarna de overstap naar adviesbureau Moret Ernst & Young. Daar adviseerde ik vooral ziekenhuizen over bedrijfseconomische vraagstukken. In de private sector werkte ik ruim 11 jaar. Eerst bij ABN AMRO en vervolgens bij ING. Ik vind het vooral interessant om vergelijkingen te maken tussen het aansturen van een publieke onderneming en een commercieel bedrijf. Beide kunnen namelijk veel van elkaar leren. Nu werk ik ruim 8 jaar als Voorzitter van de Raad van Bestuur bij Stichting Portaal, een woningcorporatie die voor ruim 80.000 huurders betaalbare woningen aanbiedt en beheert in 5 stedelijke regio’s: Leiden, Amersfoort, Utrecht, Arnhem en Nijmegen.”
Peter: “Naast de aandachtspunten in de Governancecode Zorg, zie ik voor me dat we ons als RvT in nauwe samenwerking met de RvB de komende vier jaren ook richten op een drietal andere, actuele speerpunten. Zoals ‘toekomstgerichtheid’: hoe zorg je voor een verdienmodel dat de continuïteit van de onderneming waarborgt onder de druk van verder stijgende zorgkosten? En als tweede speerpunt het ‘inspelen op technologische vernieuwingen’. En als derde speerpunt het ‘continu ontwikkelen van het lerende vermogen van de organisatie’. Vanuit mijn huidige positie heb ik goed zicht op innovaties binnen het AMC en de UvA en HvA. Grote doorbraken ontstaan vaak door kruisbestuiving van verschillende disciplines, zoals Medtech en IT/big data. Als we erin slagen om innovaties en partijen aan elkaar te verbinden, brengen we elkaar en innovaties naar een hoger plan. Daarin zie ik kansen voor Roessingh: door de innovaties binnen Roessingh en haar deelnemingen vanuit mijn toezichthoudende rol te koppelen aan en verbinden met innovaties in het Amsterdamse speelveld.”
Dirk Jan: “Als beginnend toezichthouder kijk ik naar Roessingh en zie ik een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol: het herstellen van de participatie van mensen met een ziekte of beperking. Een rol die ik zowel privé als zakelijk herken en een warm hart toedraag. Privé doordat mijn jongste dochter vaste gast is van het revalidatiecentrum in Leiden. Ze had problemen tijdens haar geboorte en wordt al haar hele leven zeer deskundig ondersteund door dit revalidatiecentrum. Ik heb via haar ervaren hoe goed de revalidatiezorg in Nederland geregeld is en hoe trots wij daarop kunnen zijn. Ook al valt er altijd wat te verbeteren en zijn er genoeg uitdagingen. Ook bij mijn huidige werkgever dragen we bij aan de participatie van mensen via goede woningen in een leefbare buurt. We vinden dat wonen meer is dan vier muren en een dak boven je hoofd. Het is geweldig als je een verschil kunt maken voor mensen. Mijn rol als toezichthouder bij Roessingh zie ik als klankbord van het bestuur voor bedrijfseconomische- en vastgoedvraagstukken. Hopelijk kan ik ook mijn ervaringen als vader van een cliënte inbrengen. Met kritische maar constructieve vragen, een luisterend oor en adviserende rol wil ik het bestuur helpen om goede beslissingen te nemen. Het vervullen van een toezichthoudende rol bij zo’n partij als Roessingh zie ik als iets belangrijks dat ik gewoon graag wil doen.”
Peter: “Ik woon nu voor de derde keer weer in Amsterdam en sport graag. Rugby, dat ik vroeger deed bij onder meer Rugbyclub Drienerlo-Tex (nu ERC’69), heb ik verruild voor meer rustigere sporten als fietsen, hardlopen en zwemmen.”
Dirk Jan: “Ik ben getrouwd met Ester en we hebben 2 dochters van 17 en 15 jaar. We wonen met veel plezier in Voorschoten, mede doordat we veel goede zorg in de buurt hebben.”