Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes december 2018

Nieuws uit de medische bibliotheek: “the place to bieb”

Lees hier het nieuws uit de bibliotheek van december 2018.

Nieuwe aanwinsten

Lees hieronder over de nieuwe aanwinsten van de medische bibliotheek.

Handboek neuropsychologische diagnostiek

Onder redactie van Anke Bouma, Jacqueline Mulder [et.al.] – Amsterdam: Pearson, 2015. – ISBN 9789026517976. - Vindplaats bibliotheek: WL 100 HAND

Klinische neuropsychologie, het onderwerp van dit boek, houdt zich bezig met gedragsaspecten van hersenaandoeningen en speelt een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg. Het Handboek neuropsychologische diagnostiek gaat uitgebreid in op de achtergrond en toepassing van ruim veertig neuropsychologische tests die alle gebruikt kunnen worden binnen het Nederlands taalgebied. Deze tests betreffen zowel oorspronkelijk Nederlandstalige tests als buitenlandse tests. Bij iedere test worden de theoretische uitgangspunten, het psychometrisch onderzoek en de normering besproken. Waar mogelijk wordt een overzicht gegeven van onderzoek naar de test met beeldvormende technieken. Ook wordt ingegaan op praktische aspecten zoals afname en scoring, en het gebruik van de tests in de kliniek.

Sensorimotor psychotherapy: interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid

Pat Ogden, Janina Fisher. - Eeserveen: Uitgeverij Mens!, 2017. - ISBN 978-94-6316-032-2. - Vindplaats bibliotheek: WM 420 OGDE

Handboek voor een vorm van psychotherapie met gebruik van de 'wijsheid van het lichaam', het herkennen en interpreteren van signalen die het lichaam geeft in verband met psychotrauma's en psychische stoornissen en (mede als nawerking daarvan) spanningen, verkrampingen en onbewust geworden overtuigingen.
Dit boek beschrijft de intelligentie of wijsheid van het lichaam te betrekken in de behandeling van mensen met psychische problemen. Hulpverleners en cliënten hebben er baat bij de relatie te herkennen tussen lichaam, overtuigingen en emoties. Dit geldt vooral bij de onbewust geworden nawerking van psychotrauma's, maar de auteurs raden een voorzichtige benadering aan voor cliënten met dissociatieve stoornissen.

Cognitive Assessment for Clinicians

John R. Hodges. - Oxford: Oxford University Press, 2018. – ISBN 9780198749189.

Dit actuele, praktische boek beschrijft in acht hoofdstukken de cognitieve functie (zoals aandacht en geheugen), focale representatie (zoals taal, praxis en ruimtelijke vaardigheden). Er worden gedetailleerde beschrijvingen gegeven van de belangrijkste ziektebeelden die men tegenkomt in de klinische praktijk. Tevens staan discussies over het afnemen van cognitieve testen vermeld en de interpretatie van de bevindingen.

Verzoek uitlenen materialen

Zoals velen weten, is het mogelijk om met de personeelspas de bibliotheek binnen te komen. Als jullie dan boeken lenen, willen jullie erop letten dat je het uitleenkaartje invult en neerlegt op het bureau? Dan kan het boek geregistreerd worden en is het boek ook beschikbaar voor een andere collega die het boek, na jou, wil lenen!

Openingstijden

Openingstijden patiëntenbibliotheek:

Maandag: 09.00 - 14.30 uur
Dinsdag: 09.00 - 14.30 uur
Donderdag: 09.00 - 14.30 uur

Van 24 tot en met 31 december is de bibliotheek gesloten.

Heb je aanschafsuggesties, opmerkingen, tips of iets anders, dan hoor ik ze graag!

Sascha Jagt, bibliothecaris
email: s.jagt@roessingh.nl

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief