Let op!

Mogelijk werken sommige onderdelen van onze website niet naar behoren. Voor een optimale beleving bekijkt u onze website het beste in Chrome of Firefox.

Geroessemoes april 2019

De bibliotheek dichter bij

Met ingang van 1 april is de patiëntenbibliotheek dichter bij de patiënt gekomen. Patiënten kunnen nu boeken lenen wanneer het hen het beste uitkomt. Ook kunnen zij begeleiding krijgen in het raadplegen en lezen van boeken, indien gewenst ook aan bed. Op elke verpleegafdeling staat een boekenkar met diagnosegebonden boeken en daarnaast een wisselend aanbod van allerlei genres. Een aantal vrijwilligers van Roessingh zorgen ervoor dat de boekenkarren actueel en gevuld blijven.

Om de patiënt te laten zien en oefenen met e-readers (en e-books), komen deze materialen op de afdeling activiteitentherapie te staan. Deze afdeling zal ook begeleiding bieden aan patiënten die het lezen willen oefenen door bijvoorbeeld met de Daisyspeler en luisterboek mee te lezen met een (grootletter)boek.

Nu de patiëntenbibliotheek niet meer haar dagelijkse zorg nodig heeft, kan bibliothecaris Sascha Jagt zich richten op de nieuwe ontwikkelingen van de medische bibliotheek. Sascha: "Roessingh streeft naar een academisch klimaat. De bibliotheek van nu is veel meer dan alleen een plek om boeken te lenen. De bibliotheek van nu is in ontwikkeling. Met dat in mijn achterhoofd ben ik gaan nadenken over de rol van de medische bibliotheek binnen Roessingh. Ook de bibliotheek van Roessingh gaat mee met de tijd."

Leeromgeving voor medewerkers

"De ruimte waar de patiëntenbibliotheek en de medische bibliotheek zaten wordt omgebouwd tot een leeromgeving voor medewerkers. Het project evidence-based practice vraagt om het goed kunnen zoeken naar (wetenschappelijke) literatuur. Daar zijn goede zoekstrategieën en gebruik van diverse databases voor nodig. Er is een eerste stap gemaakt tijdens de basisscholing evidence-based practice (EBP) die in maart is gehouden. Er waren zo’n 165 medewerkers aanwezig die nu op de hoogte zijn van de verschillende mogelijkheden en informatiebronnen die er zijn. In de bibliotheek komen vier computerplekken, zodat behandelaren naast boeken ook uitgebreide toegang tot databases hebben. Ik ben drie dagen in de week aanwezig in de medische bibliotheek om ondersteuning te bieden. Voor uitgebreide hulp kun je een afspraak maken. De behandelaar doet onderzoek, ik ondersteun daarbij, door ze te leren hoe ze moeten zoeken. Het uiteindelijke streven is een volwaardig kenniscentrum voor medewerkers."

Document management systeem

"Naast de medische bibliotheek houd ik me bezig met de ontwikkeling van het nieuwe document management systeem (DMS). De projectgroep hiervoor is net opgestart. Het nieuwe DMS moet één plek worden waar alle protocollen, behandelprogramma's en beleidsstukken toegankelijk zijn. Hoe dat er uit gaat zien? Daar zijn we nu druk mee bezig."

Geen therapeut

"Ik ga sommige dingen uit de patiëntenbibliotheek wel missen. De ontmoetingen met patiënten, de verhalen die ze je vertellen. Die gesprekken geven een mooi beeld van het werk dat Roessingh doet. Soms was het ook wel moeilijk, ik ben natuurlijk geen therapeut. Soms moest ik mensen helpen, dan ben je wel eens bang dat je het niet goed doet. Of als mensen emotioneel worden, hoe ga je daar mee om? Het voelt wel als mijn taak om iemand met een goed gevoel weer weg te laten gaan. Ik ga het werk in de patiëntenbibliotheek missen, maar voor mijn gevoel ga ik me nu wel meer bezighouden met mijn eigen vak."

Andere artikelen uit deze nieuwsbrief